Logo & Design

Jag har genom åren designat ett antal logotyper och jobbat med roliga designprojekt. Här nedan är några exempel och deras historia.

  Some examples of logo and design projects.

Logga för en av de första resewebbarna i landet

Logga för en av de första resewebbarna i landet

I´m fine – den första resebloggen

  One of Swedens first travel blogs. Created with Anders Thorsell now blogging at his own http://www.resefoto.net/ and http://www.ffagency.com/

En av landets första resebloggar. Startades redan innan begreppet blogg var etablerat. Startad i början av 2000 av mig, Hans Söderlund, ST:s första fena på programmering, samt globetrottern Anders Thorsell.

En riktigt snygg sajt, designad av Thorsell. Vi fick in bidrag från flera spännande resenärer och skrev naturligtvis även från våra egna resor. Men vi var alla tre fullt upptagna av spännande uppdrag på våra arbetsplatser, därför fick Imfine inte tillräckligt med uppmärksamhet från vår sida och andra resewebbar tog över.

Anders Thorsell skriver sedan länge på http://www.resefoto.net/ och http://www.ffagency.com/

Den nya ifu-loggan till höger

Den nya ifu-loggan till höger

IFU (Institutet för försäkringsutbildning) – ett designuppdrag

  IFU (Institute for insurance education) – a design assignment

Under en del av 1999 och hela 2000 var jag tjänstledig från ST och jobbade i ett eget bolag. Ett av de uppdrag jag tog då var att skapa en ny grafisk profil åt IFU. I detta ingick bland annat att ta fram en ny logga. Resultatet syns här ovan. Och här nedan några av alternativen som ledde fram till den nya loggan.

Skisser på ny ifu-logga

Skisser på ny ifu-logga

 

WebView – ett prisbelönt koncept

  WebView – a silver medal in ”Tomorrows Newspaper Contest” 1999. A concept to connect news print and content at the web.

WebView var föregångaren till Aftonbladets Tagga

 

På SND-kongressen i Köpenhamn 1999 fick jag ett pris (delad andraplats) i den internationella tävlingen ”Tomorrows Newspapper Contest”. Mitt bidrag var en snabbläst tidning i liggande A4-format kallad Right Now. Men grejen var den att i tidningen fanns en teknik för att koppla innehåll i tidningen till inneåll på webben. En kod i tidningen länkade till olika typer av dokument på nätet. Det var en streckkod för läspenna kombinerat med en sifferkod som man kunde knappa in som sms i mobilen.

Taggad av alla positiva kommentarer åkte jag hem och övertalade vännen Rolf Bäck med it-företaget Ntech att tillsammans starta ett företag som skulle utveckla den här tekniken. Rolf nappade på idén och så startade vi företaget WebView. Namnet och loggan hade jag redan skapat och registrerat i samband med att jag gjorde mitt bidrag till tidningstävlingen.

Vid den här tiden togs ett par, som jag såg det, helt felaktiga beslut på ST när det gällde vår it-strategi. (Jodå, jag fick tillfälle sedan att flera gånger säga ”Vad var det jag sa”. Men det är en annan historia). Det här ledde i alla fall till att jag tog tjänstledigt och satsade helt på WebView AB.

Jag mottogs väl när jag åkte landet runt, eller Norden runt rättare sagt, och presenterade vårt system, som tagit några månader att bygga. Men tyvärr så hamnade vi mitt i vinddraget efter den spruckna it-bubblan. Riskkapitalister och affärsänglar som tidigare stått på kö efter nystartade it-företag var nu som bortblåsta. Och hos medieföretagen blev det samma svar som jag fick höra flera år senare när jag kom med konceptet med Alfafamiljen. ”Jättebra idé, men vi har så mycket nu. Du får återkomma.”

Nu var det väl kanske lika bra att det tog stopp där. För när tungviktaren Aftonbladet (jodå, jag hade varit hos dem med), några år senare kom med sitt system Tagga så var det ju samma grundidé, bara med en annan typ av kod.

Att Aftonbladet system floppade berodde nog inte så mycket på tekniken, utan mer på innehållet. Det motsvarade helt enkelt inte läsarna/kundernas förväntningar. (Jodå, jag vet, för jag var naturligtvis snabb att tanka hem Tagga-appen och börja använda den. Men det varade inte länge eftersom utbudet var så dåligt).

Flera liknande system är ordentligt etablerade bland annat i Japan. Men här hemma blev det en flopp.

The concept newspaper RightNow

The concept newspaper RightNow

 

Alfa-familjen

Alfafamiljen, mer än bara tecknade serier

Alfafamiljen, mer än bara tecknade serier

En tecknad serie med många roliga figurer som skulle dyka upp på olika sätt i tidningen. Hela om storyn bakom Alfafamiljen kommer senare att publiceras på en ny sida: ”Flippar och Floppar”.

Design Sundsvall

Den senaste av mina loggor. Webbsidan är under utveckling och kommer att öppna den 1 maj. www.designsundsvall.se/

www.designsundsvall.se/

www.designsundsvall.se/

Bland designprojekten kan nämnas experimenttidningar för unga läsare, samt Gatufest-tidningen, Stenstanstidningen, ST-trofast 2010 och naturligtvis under ett antal år designansvarig för Sundsvalls Tidning. Under den tiden producerade jag de första redigeringsguiderna för tidning. Jag introducerade även nyhetsgrafiken på ST och skapade bland annat de första väderkartorna i mitten av 1980-talet.

I början av 1990-talet ansvarade jag och kollegan Jesper Gernes för de första kurserna på Mitthögskolan i ”Tidningsdesign och desktop”. Adobe PageMaker hette programmet på den tiden.

Jag var med och påverkade övergången från Quark Xpress till InDesign, efter att under ett par år varit betatestare av båda programmen. InDesign såg jag första gången vid en specialvisning på Adobes huvudkontor i Californien. K2 kallades programmet då, efter en av topparna i Himalaya.

Mer om detta senare.